Uteliv i barnehagen

Vi ønsker å gi barna et positivt forhold til natur og friluftsliv gjennom unike uteopplevelser hver eneste dag! Uteliv handler om å bli glad i naturen, og å ha respekt for den. Vi ønsker å gi barna et godt grunnlag for å ha et positivt forhold til natur og friluftsliv. Dette bidrar igjen til et godt grunnlag for god fysisk og psykisk helse videre i livet. Det er også viktig å formidle verdier rundt bærekraftig utvikling til barna. Vi ønsker å gi barna innsikt i hvordan våre handlinger i dag påvirker framtiden, og at barna skal få erfaringer med å ta vare på naturen og omgivelsene våre.

På småbarnsavdelingene er det aller viktigste å dekke grunnleggende behov som mat, søvn og stell, gjennom gode hverdagsrutiner. Med hensyn til dette jobber vi aktivt med uteliv og pedagogiske opplegg om uteliv og naturen. Uteliv handler om mer enn utetid. Vi mener det aller vikgste er å legge til rette for gode naturopplevelser, stimulere nusgjerrigheten og bidra til at barna blir glade i å tilbringe tid ute.

På storbarnsavdelingene er uteliv mest synlig på uteavdelingen vår Maurtua. Samtidig prioriterer vi generelt mye utetid og uteopplevelser på inneavdelingene også. I en 3-delt rullering er barna på utegruppe hver 3. uke, enten på Marihøna, Tusenbeinet eller Lille Bille. De øvrige ukene er barna inne på avdeling sammen med sin gruppe. De største på småbarnsavdelingene "øver" på å være på utegruppe 1 dag i uka siste del av barnehageåret.

På Maurtua starter dagen i hytta vår, med stemningsfull bålfrokost. Det er stas å tusle ned i hytta med sekken fylt av deilig frokost og en termos med godt drikke - da kan vi kose oss lenge med frokosten!

Senere på dagen drar Maurtua på oppdagelsesferd i vårt flotte nærmiljø. Maurtua følger årstidenes forandringer i naturen, og har samtidig tidsavgrensede opplegg ute i barnehagen og i skogen. Snekring, spikking, observasjon av fuglekasser, grønnsakshage, miljøvern, pilking, matlaging på bål, skogsdyr, spor og sportegn. Vi vektlegger at barna skal få komme med innspill og tanker da vi er ute på tur, noe som gjenspeiler visjonen vår: "Barneskritt, hvor går du hen? Vi blir med!"