Mattilbudet i barnehagen

Et sunt og godt kosthold er viktig for små kropper i vekst og aktivitet. Hos oss får barna oppleve matglede gjennom næringsrike og appetittvekkende måltider. Vi har egen kostholdsansvarlig i barnehagen.

 

I barnehagen er det sentralt å etablere gode matvaner og måltidene har derfor en viktig pedagogisk funksjon. Vi introduserer barna for ulike smaker og matretter og legger til rette for at alle skal oppleve matmot og matglede rundt måltidene. 

Barnehagen serverer frokost og fruktmåltid alle dager. Mandag serveres det et brødmåltid med god ernæringsmessig kvalitet til lunsj og onsdag og fredag serveres det en sesongbasert næringsrik varm lunsj. 

Med uteliv som satsningsområde er vi mye på tur. Tirsdag og torsdag er derfor matpakkedager, slik at vi er fleksible til å spise der turen måtte ta oss. Vi ser også stor verdi i å tilberede mat på bål, noe vi med jevne mellomrom legger til rette for. 

Vi ønsker å tilby et råvarebasert kosthold, der også økologi og sesong utgjør viktige elementer i planleggingen av menyen. Barnehagen følger retningslinjene fra Helsedirektoratet om anbefalingene for mat og måltider i barnehagen, i tillegg til at vi er en «fiskesprellbarnehage» og en «5 om dagen barnehage». 

For mer informasjon om barnehagens tilnærming til mat og måltider vises det til temaheftet «mat og måltider i barnehagen» (i produksjon). 

Vi har en egen kostholdsansvarlig på kjøkkenet som tilbereder maten for oss. Kostholdsansvarlig samarbeider tett med kostholdsgruppa for å evaluere og følge opp eventuelle utfordringer i forbindelse mat og måltidene.  

Vi har fokus på et sunt og godt kosthold i barnehagen, og følger retningslinjer om kosthold fra Helsedirektoratet. Vi er en "Fiskesprell"-barnehage, og fisk skal være på menyen ukentlig. Vi er også en "Fem om dagen"-barnehage, som vil si at vi fokuserer ekstra på servering av frukt og grønt til alle måltider.

Til bursdager serverer vi hjemmelaget, sunn og næringsrik smoothie-is.

 

Her finner dere nåværende og tidligere menyer med oppskrifter:

 

HØSTMENY 2024

 

Fiskeburger i pita med grønnsaker og rømmedressing

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 pk. pitabrød
  • 4-6 stk. fiskeburgere
  • 1 beger seterrømme
  • ¼  sitron
  • ½ agurk
  • 2 gulerøtter
  • ¼ rød hodekål eller ½ rød spisskkål
  • 1 fedd hvitløk
  • Gurkemeie, paprikapulver, dill, salt og pepper. 

Fremgangsmåte: 

  1. Varm fiskekakene i panne på middels varme.
  2. Stek pitabrødene etter anvisning på pakken.
  3. Vask, skrell og kutt grønnsakene i julienne/tynne staver eller riv på rivjern.
  4. Ha rømmen i en skål og tilsett 1 ts gurkemeie, 1ts paprikapulver, 1 ts tørket dill, 1 fedd hvitløk, saften av ¼ sitron og salt og pepper etter egen smak. Bland godt. 

 

Blomkålsuppe med sprø spekeskinke og kikerter

*oppskriften krever stavmikser

 

Ingredienser til 4 porsjoner: 

  • 1 stk. blomkål
  • 1 finhakket løk
  • 7 dl vann
  • 1 pk. jacobs kyllingkraft
  • 2 dl helmelk
  • 1 dl fløte
  • Sitronsaft, salt og pepper

 

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Skyll kikertene i rennende kaldt vann. Ha så kikertene over på et stekebrett med bakepapir, dryss over litt maldonsalt og evt. spisskummen og stek i ovenen i 10-15 min.
  3. Skrell og finhakk løk.
  4. Rens blomkål og del i mindre buketter. 
  5. Dekk bunnen av en kjele med olje og surr løken til den er blank. Tilsett blomkålen, kraft, vann og melk og la dette småkoke til blomkålen er mør. 
  6. Del spekeskinken i strimler og stek i tørr panne på middels varme til skinken blir sprø.
  7. Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Spe suppen ut med litt fløte og juster evt. konsistensen med vann eller melk. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

 

Havregrøt med eplemos, nøttesmør og frukt/bær

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 4 dl lettkokte havregryn
  • 8 dl helmelk
  • 1 ss honning
  • 1 granateple
  • 200 g eplemos
  • 100 g hakkede valgfrie nøtter eller nøttesmør
  • Kanel, sukker

 

Fremgangsmåte:

  1. Ha melken i en tykkbunnet kjele og sett på middels varme.
  2. Tilsett havregryn og honning og la dette forsiktig småkoke under omrøring til grøten tykner. Jo lenger grøten står på varme jo tykkere blir konsistensen. Grøten er ferdig når ønsket konsistens er oppnådd. 
  3. Grøten serveres gjerne med granateplekjerner, eplemos/ revet eple, hakkede nøtter eller nøttesmør, kanel og evt. litt sukker. 

 

Bondeomelett med laks og ost

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 300 g laks
  • 500 g kokte poteter
  • 1 purre stk. purre
  •  1 rød paprika
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 6 stk. egg
  • 1 dl fløte
  • 1 dl vann
  • 1 pk. ekte revet ost

 

Fremgangsmåte:

  1. Del laks, poteter, paprika og purre i biter.
  2. Varm olje i en stekepanne og surr alt til purren er myk og potetene begynner å få litt farge. Krydre med litt salt og pepper. Hell alt i en ildfast form, eller bruk en stekepanne som tåler å stå i stekeovnen.
  3. Visp sammen egg, fløte og vann, og krydre med salt og pepper. Hell blandingen over potetene og dryss over osten.
  4. Sett formen/stekepannen midt i ovnen på 220 °C i ca. 20 minutter, eller til eggene har satt seg og omeletten har fått litt farge på overflaten. Alternativt kan du legge lokk over stekepannen på kokeplaten. La omeletten hvile et par minutter før servering.

 

Serveres med godt brød og gjerne en salat til. 

 

VINTERMENY 2023-2024

 

Wok med laks og nudler 

 

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 600 g laksefilet, uten skinn og bein
  • 1 porsjon risnudler/ eggnudler 
  • 1 stk paprika, rød
  • ½ stk brokkoli
  • 2 stk gulrot
  • 100 g sukkererter
  • 2 ss olje
  • 1 stk lime
  • 2 ss soyasaus, glutenfri
  • 3 ss sweet chilisaus

 

Fremgangsmåte: 

  1. Skjær laksen i ca. 3 cm store biter.
  2. Kok nudlene som beskrevet på pakken.
  3. Vask og rens paprika, brokkoli, gulrot og sukkererter, og skjær dem i biter.
  4. Varm oljen i en wokpanne og stek laksebitene i 1-2 minutter på hver side, til de får en blekrosa farge. Ta laksebitene ut av woken og legg dem til side.
  5. Stek grønnsakene raskt på høy temperatur.
  6. Tilsett kokte nudler, limesaft, soyasaus og sweet chilisaus. Bland godt og tilsett laksebitene.
  7. Smak til med eventuelt mer soya- og sweet chilisaus.

 

 

Fiskekaker med ovnsbakte rotgrønnsaker og poteter (med «hulkendip» og rømmedressing)

 

 

*oppskriften krever en godt stavmikser eller foodprosessor

 

Ingredienser til 4 porsjoner: 

  • 10 poteter
  • 2 rødbeter
  • 4 gulroter
  • ½ sellerirot
  • ½  kålrot
  • ½ Hokkaido gresskar
  • 1 pose frosne norske erter
  • 1 stk. fersk basilikum
  • 1 beger seterrømme
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ sitron
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 4 fiskekaker/burger
  • Olivenolje
  • Tørket timian
  • Maldonsalt
  • Pepper
  • Gurkemeie
  • Paprikapulver
  • Tørket dill 

 

Fremgangsmåte rotgrønnsaker i ovnen:

  1. Skrell og vask alle rotgrønnsakene og potetene og skjær disse i passe små terninger.
  2. Forvarm stekeovnen til 200 grader.
  3. Ha rotgrønnsakene og potene i en ildfastform.
  4. Ha på litt olivenolje, tørket timian og maldonsalt. Bland godt.
  5. Bak grønnsakene i ovnen i ca. 1 time. De er ferdige når de er ordentlig myke.

 

 

Fremgangsmåte fiskekaker: 

  1. Når grønnsakene er i ovnen finner du frem en stekepanne og setter platen på middels varme. 
  2. Legg fiskekakene på og varm de forsiktig opp. Snu av og til.

 

Fremgangsmåte hulkendipp:

  1. Kok ertene etter anvisning og skyll godt i kaldt vann når de er ferdige slik at de avkjøles.
  2. Rist gresskarkjernene lett i tørr stekepanne. Følg godt med slik at de ikke svir seg. 
  3. Skyll basilikumen.
  4. Finn frem en foodprosessor og ha alle ingrediensene i kolben (erter, gresskarkjerner, 2 hvitløksfedd, hele basilikumplanten, saften av ½ sitron og 2-3 ss olivenolje).
  5. Kjør blenderen til du oppnår ønsket konsistens. Juster evt. med mer olje, sitronsaft eller vann. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. 

 

 

Fremgangsmåte rømmedressing:

Ha rømmen i en liten bolle og smak til med 1-2 revet hvitløksfedd, saften av ¼ sitron, salt, pepper, paprikapulver, gurkemeie og dill. Rør alle ingrediensene sammen. 

 

 

 

Tomatsuppe med hummus

 

*denne oppskriften krever stavmikser 

 

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 pakke økologiske hermetiserte kikerter.
  • 1 pakke økologiske hermetiserte linser.
  • 1 sitron.
  • Hvitløk.
  • Hellmanns mayo.
  • 2 bokser økologisk hermetisk tomat.
  • 2 gulerøtter.
  • 1 stor løk.
  • 1 liten boks eller ½ tube tomatpure.
  • Sukker, salt, pepper, provence krydder, spisskummen.
  • 5-8 dl vann/ evt. buljong/kraft.
  • Godt brød eller rundstykker.

  

Fremgangsmåte tomatsuppe:

  1. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Fres dette på middels varme med olivenolje til løken er blank.
  2. I mellomtiden skreller og finhakker du guleroten. Tilsett denne til løken når løken er blank og surr et par minutter. 
  3. Så tilsetter du boksen med tomatpure, 1 ts sukker, 1 ts provencekrydder, litt salt og pepper og lar dette surre litt videre.
  4. Ha så i vann/buljong og tomatboksene. La dette småkoke i ca. 20 min. 
  5. Så stavmikser du suppa til du oppnår en jevn konsistens. Juster evt. med mer vann.
  6. Tilsett linsene og smak til med salt, pepper, sitronsaft, sukker og annet krydder etter eget ønske. 

  

Fremgangsmåte hummus:

  1. Skyll kikertene i rennende kaldt vann.
  2. Ha de i en bolle.
  3. Tilsett 1-2 fedd hvitløk, 1-2 ss sitronsaft, 1-2 ss hellmanns mayo og bland dette til ønsket konsistens med en stavmikser.
  4. Smak til med spisskummen, salt og sitronsaft. 

 

 

Fiskegrateng med råkostsalat 

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 800g torskefilet
  • 3 dl pasta
  • 1 pose frosne erter
  • 1 blomkål
  • 5 ss smør
  • 5 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 3 egg
  • ½ ts salt
  • ½ ts muskatnøtt, malt
  • 1 liten pose ekte revet ost
  • 4 gulrot 
  • 2 epler
  • ½ sitron

 

Fremgangsmåte fiskegrateng:

  1. Sett stekeovnen på 180 grader.
  2. Kok pastaen etter anvisning på pakken.
  3. Del fisken i terninger på ca. 3 cm.
  4. Vask og rens blomkålen og del denne i passe små biter.
  5. Varm opp smør i en kasserolle og rør inn hvetemel.
  6. Spe med melk mens du rører hele tiden til sausen tykner. La sausen småkoke et par minutter og smak til med salt og muskatnøtt. Ta sausen av plata og la den kjøle litt av.
  7. Når sausen har fått avkjølt seg litt tilsetter du eggeplommene. 
  8. Pisk så eggehvite til stivt skum og vend skummet forsiktig i sausen. 
  9. Finn frem en ildfastform og ha makaroni, frosne erter og blomkål i formen. Hell så sausen over og bland godt.
  10. Dryss over ost.
  11. Stek gratengen midt i ovnen i 40-50 minutter. 

 

Fremgangsmåte råkostsalat:

  1. Vask, skrell og riv gulerøttene på et rivjern.
  2. Vask og riv eplene på et rivjern.
  3. Skvis over saften av ½ sitron

 

 

VÅRMENY 2024 

 

Grønnsakssuppe med byggryn, brød og persillesmør

 

*oppskriften krever en stavmikser eller foodprosessor. 

 

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 4 medium poteter
  • 4 gulerøtter
  • ½ kålrot
  • ½ sellerirot
  • 1 purreløk
  • 1 gul løk
  • 3 fedd hvitløk
  • ½ sitron
  • 1pk. jacobs oksekraft
  • 1 bunt fersk persille
  • 1 pk. hermetiske økologiske linser
  • 1 dl byggryn
  • 200 g. meierismør
  • Olivenolje
  • Ca. 1,5 l vann
  • Salt, pepper, timian

 

Fremgangsmåte byggrynssuppe:

  1. Byggryn legges i bløt over natta.
  2. Vask, skrell og del grønnsakene i terninger på 1-2 cm. 
  3. Finhakk løk og kutt purren i skiver.
  4. Skyll linsene og byggrynet i sil under rennende kaldt vann. 
  5. Finn fram en stor kjele, dekk bunnen med olivenolje og sett på middels varme.
  6. Fres løk, 2 hvitløk og purren til den er blank. Ha i 1-2 ts tørket timian og fres litt videre.
  7. Ha så i alle grønnsakene, kraften og tilsett vann til grønnsakene er godt dekt med vann. 
  8. La dette småkoke i ca. 20 min. Tilsett så byggryn og la det småkoke 20 min. til.
  9. Etter ca. 40 min. tilsettes linsene. 

 

Fremgangsmåte persillesmør:

Ha smør, 1 hvitløksfedd og ½ bunt fersk persille i en foodprosessor eller høy kolbe. Kjør med stavmikser/blender til smøret og persillen har blandet seg godt. 

 

Suppen serveres med brød eller rundstykker. 

 

Pasta med grønn saus og stekt laks

*Denne oppskriften krever foodprosessor

 

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 500g laks
  • 300g pasta
  • 1 løk
  • 4 hvitløk
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 pose frosne erter
  • 1 bunt fersk basilikum
  • 2 sitroner
  • ½ pose frossen spinat
  • ½ pk. store hvite bønner (kan sløyfes)
  • Gurkemeie, salt, pepper. 

 

Fremgangsmåte: 

  1. Spinaten tines i kjøleskap over natta.
  2. Rist gresskarkjer forsiktig i tørr panne. Følg med slik at de ikke svir seg.
  3. Skrell og finhakk løk og hvitløk og surr i panne på middels varme til løken er blank.
  4. Kok ertene etter anvisning på pakken og kjøl ned i rennende kaldt vann.
  5. Finn frem foodprosessoren og ha i gresskarkjerner, erter, basilikum, spinat, løk, hvitløk, saften av 1 sitron, salt og pepper. Kjør dette i blenderen til sausen har fått en jevn konsistens. 
  6. Kok pastaen etter anvisning på pakken.
  7. Ha sausen i en wokpanne/panne/ kjele og varm forsiktig opp. Spe ut og juster konsistensen med kokevannet til pastaen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  8. Del laksen i terninger på 3-4 cm. Stek fisken på middels-høy varme et par minutter på hver side. Mens fisken steker skviser du over litt sitronsaft og har på litt salt (maldon) og gurkemeie. Fisken er ferdig når den har fått en fin stekeskorpe på begge sider.

 

Potet-purresuppe med rista kikerter

*oppskriften krever stavmikser.

 

Ingredienser til 4 porsjoner: 

  • 300 g potet
  • 2 båter hvitløk
  • 1 purre 
  • 3 ss nøytral olje
  • 1 dl kremfløte eller matfløte
  • 3 dl helmelk
  • 4 dl kyllingkraft eller grønnsaksbuljong
  • ½ ts kvernet pepper
  • Salt
  • saften av 0,5 stk. sitron
  • 1 pk. økologiske hermetiserte kikerter
  • Spisskummen

 

Fremgangsmåte: 

  1. Forvarm stekeovnen til 200 grader.
  2. Skrell potetene og del dem i terninger.
  3. Skjær hvitløk og purreløk i små biter og surr dem i en kasserolle med olje på middels varme i ca. 5 minutter. Ha poteter, fløte, melk og kraft i kjelen og kok til grønnsakene og potetene er møre, ca. 15 minutter.
  4. Skyll kikertene under rennende kaldt vann. Ha så kikertene på et stekebrett med bakepapir under. Dryss over litt spisskummen og maldonsalt. 
  5. Bak kikertene midt i ovnen i 10-15 min. Følg med. Kikertene er ferdige når de har fått en sprø skorpe. 
  6. Bruk en stavmikser og kjør til du får en til en glatt og fin suppe. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  7. Ved servering topper du suppen med ristede kikerter. Server gjerne med et godt brød eller rundstykker til. 

 

Barnehagebrødet med surdeig

Ingredienser til 2-3 brød:

  • 500g siktet hvetemel
  • 500g sammalt speltmel
  • 100g lettkokte havregryn
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 20 g salt
  • 850 g lunkent vann
  • 200 g surdeigskultur

 

Fremgangsmåte:

  1. Finn frem vekt, målebeger og bakebolle/ eltemaskin.
  2. Vei opp vann og surdeigskultur og ha dette i bollen.
  3. Om ønskelig kan frøene knuses i en foodprosessor, da blir de litt lettere å spise for de aller minste barna.
  4. Tilsett så mel, havregryn, frø og salt.
  5. Elt på lav hastighet i 5-10 min, øk til medium i 5-10 min og avslutt på høy hastighet til deigen slipper bollen. 
  6. Finn frem brødformer og kle disse med bakepapir. Del deigen slik at du får emner som måler ca. 2 cm. under kanten på brødformen. 
  7. Sett brødene til etterheving i kjøleskap i 9-24 timer. Jo lenger brødet står jo mer fremtreden blir den distinkte surdeigssmaken. 
  8. Brødene stekes på 200 grader i forvarmet ovn, ca. 1 t – 1,15 min. 
  9. Avkjøles uten bakepapir på rist og oppbevares best i kjøkkenhåndklede på benken. 
  10. Ved riktig oppbevaring holder brødet seg ferskt inni i 5-6 dager. 

 

Vedlikehold av en surdeigskultur:

Enklest er det om du får en avlegger av en surdeigsstarter av noen som har, f.eks. barnehagen.

For at du skal ha 200 g surdeigskultur tilgjengelig når du skal bake, må du mate opp surdeigsstarteren din. Dette gjøres på følgende måte:

  • Finn frem en glass- eller aluminiumsbolle og tilsett 150 g sammalt finmalt økologisk rugmel (fås på helsekosten). Melet bør være økologisk da det inneholder mer av de naturlige gjær og melkesyrebakteriene som er avgjørende for at fermenteringsprosessen skal lykkes. 
  • Så har du i hele surdeigsstarteren din og tilsetter vann til du oppnår en konsistens tilsvarende en velling/grøt. 
  • Dekk bollen med et kjøkkenhåndklede eller Bee`s wrap og la dette stå på kjøkkenbenken i 6-12 timer. Her spiller romtemperatur en stor rolle. 
  • Starteren er «ferdig» når du ser at den har dannet bobler.
  • Når starteren er ferdig finner du frem et tomt syltetøyglass eller annen beholder av glass som er lufttett og fyller den 2/3 opp med surdeigskultur og setter denne tilbake i kjøleskapet. Da er den klar til neste gang du skal bake og gjenta denne prosessen. 
  • Det som er igjen av surdeigskultur i bollen er nå klart til å bakes med. 

 

 

BURSDAGSSERVERING: Mango-is

Ingredienser til 1 batch:

  • 1 pose eldorado ananas, papaya, mango smoothie-mix
  • 1 banan (kan sløyfes)
  • Naturell yoghurt eller fet kokosmelk
  • Eple/mango eller mangojuice fra Sunniva
  • 3 ss rapsolje
  • 3 eggeplommer

 

Fremgangsmåte:

  1. Ha hele posen med smoothie mix i smoothiekolben. 
  2. Tilsett banan om ønskelig.
  3. Ha i naturell yoghurt slik at yoghurter dekker halvparten av den frosne frukten.
  4. Ha så i juicen slik at den dekker all frukten.
  5. Til slutt tilsettes olje og eggeplommer. 
  6. Om konsistensen er for tykk, juster med mer juice. 
  7. Hell så i isformene og sett på frys.